PLAST EURASIA ISTANBUL 2014- susret Istoka i Zapada

11 2014

Grad Istanbul, poslovni, istorijski i kulturni centar Turske, bio je domaćin ovogodišnjeg međunarodnog PLAST EURASIA sajma industrije prerade plastike. U kongresnom centru Tuyap okupilo se 1154 kompanija iz 41 zemlje sveta, uz više desetina hiljada posetilaca, mnoštvo izloženih mašina, prateće opreme, sirovina i materijala, kao i vrlo upečatljive žive demonstracije rada.

Turska je trenutno 16. po redu najrazvijenija ekonomija na svetu i šesta po redu u Evropi, a prema podacima Statističkog zavoda Turske (TurkStat), bruto domaći proizvod (BDP) Turske porastao je na četiri posto u 2013. godini, u odnosu na 2,1 posto, koliko je iznosio 2012.

Turska je takođe jedna od mnogih zemalja u kojoj je HAITIAN ostvario vodeću poziciju na tržištu mašina za preradu plastike. Po rečima gdina Shi Weizhong-a, generalnog zastupnika HAITIAN-a za Tursku i Bliski istok, od 2001. godine od kad je HAITIAN prisutan na tržištu, uočljiv je konstantan rast potražnje. Do sada je dostignut broj od prodatih 7800 mašina u Turskoj, od kojih je najveća od 4000 tona, kao i uspostavljena uspešna saradnja sa preko 2800 turskih kompanija.

 Naš glavni utisak nakon posete i razgovora na sajmu je da u narednom periodu HAITIAN može očekivati samo još veći porast i još veći uspeh na ovom tržištu, koji će pratiti dalji rast turske ekonomije na koju svakako trebamo računati u budućnosti.

PLAST EURASIA ISTANBUL 2014- susret Istoka i Zapada
PLAST EURASIA ISTANBUL 2014- susret Istoka i Zapada